28. 1. 2017 Chanovice Z Vršku

Rybí hody v Chanovicích 28. 1. 2017

Zajímavá výstava spojená s předváděčkou přípravy kapra

V sobotu odpoledne jsme se zúčastnili zajímavé akce v chanovickém KD. Konala se tu předváděčka s názvem „Rybářské odpoledne, kulinářské speciality“. Již z názvu lze odvodit hlavní téma, okolo kterého se vše točilo. Zástupci blatenských rybářů tu reálně předvedli filetování kapra a jeho přípravu tak, abychom neměli při jídle problémy s drobnými kostičkami. K dobré náladě mezi jednotlivými ukázkami hrála blatenská folková skupina Z Vršku, jejichž vystoupení skvěle doplnilo a vyplnilo sobotní odpoledne.
Teď něco k samotné akci. Hned po vstupu na sál se moje představa o podobné předváděcí výstavě radikálně změnila. Čekal jsem dlouhý stůl, kde si budeme moci prohlédnout jednotlivé úkony a na jehož konci budou vystaveny výsledky kolektivní práce. Vše proběhlo zcela jinak, ale mohu říci, že k všeobecné spokojenosti. Po přivítání a úvodním slovu starosty obce Chanovice se taktovky ujal rybářský mistr, který se svým pomocníkem a ostrým nožem předváděl u pracovního stolu takřka kouzla. Filetování a nařezávání hřbetních ypsilonových kostiček šlo jako po drátě, do nakládání kapřích půlek se zapojilo i obecenstvo. Další bod – příprava rybího salátu jak v majonéze, tak salátu ďábelského byl doslova „kuchyňský koncert“. A o tom, že saláty zachutnaly, svědčí prázdné mísy na posledních snímcích.
Další bonus připravený pro hosty měl podobu kulinářských specialit připravovaných v místní kuchyni. Pro veliký zájem musela být otevřena dokonce i jídelna a na jednotlivé porce se stála celkem dlouhá fronta.
Bohužel jsme se tu nezdrželi až do finále. Večer nás čekala další akce a tak jsme se s plným chanovickým sálem po 16. hodině rozloučili.

Autor článku: Luděk Blovský
Autor fotografií: Luděk Blovský
Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace