Luděk Blovský
fotím, píšu, žiju
Výstava aranžování jídla v obci Myslív se pyšní 25. ročníkem
Možná, že si někteří dříve narození pamatují prodejní akce EX Plzeň, které v dobách dřívějších lákaly tisíce návštěvníků do prostor Plzeňského výstaviště. S „EX“ na začátku názvu velké společenské události se pyšní i obec Myslív, kde si pod „EX Myslív“ představte prostorný sál zaplněný obrovským množstvím nádherně naaranžovaných jídel. Zde si člověk uvědomí, že jíst se nemusí pouze ústy. V Myslívě jsme se najedli hlavně očima. A do sytosti. Akce má dlouholetou tradici, u jejíhož počátku bylo několik mariášníků, kteří se navzájem přeli o nejlepší domácí nakládané okurky. Z okurek se postupně staly pokrmy zcela odlišné a ve dvouletém cyklu slavila dnes výstava EX Myslív již úctyhodné 25. výročí vzniku.
My jsme se letos zúčastnili poprvé a mohu říci, že nelituji. Na sále místního pohostinství bylo vystaveno nepřeberné množství nádherně „načančaných“ talířů, misek a táců. Soutěž o nejoriginálněji naaranžované jídlo probíhala v několika kategoriích. Od vepřového masa přes ryby, drůbež, zvěřinu, králíky, obložené mísy, medové pečivo po cukrářské výrobky. K vidění byl i stůl, kde jednou z hlavních surovin byly brambory.
Vše vystavené a pro veřejnost přístupné, navíc si hosté mohli zakoupit tombolu, ve které nemohlo jít o nic jiného, nežli o zde vystavované dobroty. Ta byla losována po vyhlášení vítězů jednotlivých disciplín. O celkovém pořadí rozhodovalo divácké hlasování, které pořadatelé oficiálně ukončili po 16. hodině.
Velice zajímavá akce, která v našem okolí nemá konkurenci, přilákala velký počet návštěvníků a z nadhledu to tu vypadalo takřka jako v mraveništi. Vzdávám hold vítězům a dávám palec nahoru všem, kteří se na výstavě podíleli jak organizačně, tak těm, co připravili nějakou tu lahůdku na talíř.
Další galerii, oficiální článek a pořadí si můžete prohlédnout na webu obce Myslív v Událostech