30. 4. 2012 Dožice

Májka v Dožicích 30. 4. 2012

Tradiční akce pro malé i velké s pečením prasátka

Jako všude v okolí, tak i v Dožicích probíhaly koncem dubna velké přípravy na stavění májky a pálení čarodějnic. Organizaci májky měl v podstatě pod palcem Petr. Dopravu, úpravy a postavení. Ozdobení si vzaly na starost holky a povedla se.
Průvod čarodějů a čarodějnic celou vesnicí byl pod vedením Pavlíny a v jeho závěru postavily na hranici symbolickou starou čarodějnici oblečenou podle středověké módy. Samozřejmě nechyběly staré babizna s bradavicemi a hrby, které alespoň trošku postrašily děti a nebýt světla asi i některé dospělé.
Další akcí tohoto dne byla samozřejmě grilovačka, popíjení a hlídání májky. Při pečení opět zazářil Petr, tentokrát s Alešem. Selátko se peklo do zlatova, do křupava. Pochvala za to, že se již večer okrajovalo a mohly ochutnat i děti, co jdou dříve spát. Bylo pěkné pozorovat, jak žvýkají kůžičku. Snad je moc neprohnala. K pití jsme měli "Krále Šumavy" - 13° pivo ze Strakonického pivovaru. Je dobře, že se sešlo po dlouhé době zase dost lidí. Perlička. V krbu praskalo, stoly se prohýbaly pod jídlem a pitím a tak přišla na řadu soutěž. Ani nevím, koho to napadlo. Název: komu bude po šlukování doutníku dříve špatně! Doutník byl kvalitní, pravá Havana. Kuřáci kromě jednoho jen sváteční. Nebudu to natahovat, vyhrál jeden známý. Naštěstí stačil vyběhnout ven za potlesku a skandování diváků. Po dohodě se závodníky foto z tohoto maratónu zveřejňovat nebudu. Vydrželi jsme poměrně dlouho, asi také proto, že byla dobrá parta a sranda až do rána.
No a co bylo ráno? Více jak půl soudku piva, kousek masa, všude známky oslavy. Ale hlavně - někdo se nám snažil podříznout májku!!! Asi to nebyl profík, neboť se nemohl s ruční pilou trefit do stejných zářezů, jak je vidět na fotkách. Naštěstí májka vydržela, všichni přežili a již se těšíme na další akce. Další foto najdete na Mladém Smolivci v Událostech

Autor článku: Luděk Blovský
Autor fotografií: Luděk Blovský
Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace